Karahanian

Проф. Д-р Ексапет Карекин Караханян – Джамбазова, д.м.н. е родена на 05.02.1933 г. в гр. Хасково. Завършва медицина през 1956 година в гр. Пловдив. Първото й работно място – като педиатър е в Детската клиника в гр.Хасково. В края на 80-те години на миналия век хабилитира и ръководи Детска клиника в новосъздадения Медицински факултет в  гр. Пазарджик, след което до пенсионирането си – в продължение на 15 години – в Медицински Университет – Клиника по детски болести в гр. Пловдив. В Катедрата по педиатрия в Пловдив тя е вече доктор на медицинските науки и професор. Създава отделението по детска ендокринология и болести на метаболизма, което съществува и до днес. След  пенсионирането си се завръща в родния си град и работи в МЦ “АВИЦЕНА “ като педиатър и ендокринолог. Никога не прекратява близката си връзка с Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив, където до 2016 година работи като консултант и многократно, подпомагайки по-младите от нея – като рецензент.

В далечната 1978 – защитава дисертация, посветена на тиреоидните заболявания в Детската възраст, а през 1987 година – отново в областта на детската тиреоидология – продължава научните си търсения  в дисертация, за която е удостоена с научната степен Доктор на науките. Лекар е от 1956 година, изтъкнат специалист по педиатрия и ендокринология. Aвтор е на много статии и учебници. Човек с голямо сърце, посветено на пациентите. В своите над 60 години трудов стаж в медицината и много опит и енергия проф. Караханян предава на по-младите си колеги.

През 2004 г е избрана за Лекар на годината, както и за пoчетен гражданин на гр. Хасково.

“Цял живот съм работила това и ми харесва, движението напред, новостите в лечението, учебници, всичко, което помага на хората. Доволна съм от живота си, постигнала съм всичко, което съм искала. Но никога не искам да спирам, спреш ли, приключваш с всичко.”

 На 01.07.2019 година завърши един живот, живян с достойнство!

 

 

 

 

Почина Проф. Д-р Ексапет Карекин Караханян – Джамбазова