На 21 ноември от 10 ч. в хотел “Форум” – София се проведе Семинар „Технически иновации за Диабета“. Засегнати от проблема „Диабет“ на всякаква възраст се запознаха с новостите в технологиите на световно ниво, с които техните „братя по съдба” облекчават ежедневието си в полза на добрата компенсация на диабета. Отдавна внедрени по света, тези технически иновации позволяват непрекъснат мониторинг на кръвната глюкоза през цялото денонощие от различни устройства. За България тези подобрения все още са новост, макар че вече не са непознати за българските пациенти.  Организатори на събитието са инициативен комитет на майките на деца с диабет и Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

Лектор по темата беше Христина Димова, която е с диабет тип 1 от детска възраст, вече майка на 3-годишна дъщеря и една от първите, на която е започнато лечение с инсулинова помпа /тогава от д-р Мая Константинова/. Тя е изключително активна в използването на новите технологии в лечението на захарния диабет. И не само това –  непрекъснато споделя своя опит в социалните мрежи и буквално обучава пациентите и семействата им във възможностите на новите технологии. С мултимедийна демонстрация и подробен анализ на възможностите на наличните на пазара различни глюкозни сензори – устройствата за постоянен мониторинг (CGM), тя запозна аудиторията с последните открития, приложими в борбата с високите кръвни захари, както и тяхната връзка с инсулиновите помпи.

Удобството родителите да следят със специален смартчасовник захарите на децата с диабет и намаляването до две убожданията в денонощие за калибриране на устройството, е несъмнена крачка напред и дава повече свобода на хората, които са засегнати от проблема диабет. Трябва да се отбележи, че техническото пособие за „следене на захарите на пациентите“ когато са далеч от родителите си /в училище, при баба и т.н./ е създадено имено от родители, чиито деца са с тип 1 диабет. Безсънните им нощи и страха от хипогликемия са инспирирали тази група родители и успехът е невероятен. Но това е устройство само за проследяване на нивата на глюкозата от разстояние, но не и за промяна на инсулиновата инфузия.

Специален гост-лектор на семинара беше проф. Мая Константинова. С подробна презентация тя представи възможностите на Carelink, представляващ уеб-базиран софтуер за проследяване и съхранение на данните от инсулинова помпа, глюкозния сензор и/или глюкомер. Тази програма обединява информацията от различните устройства и дава възможност за подробен анализ на нивата на кръвната захар и дозите на поставения инсулин по различни критерии и за различен период от време.  Чрез подробен анализ на внесените в помпата данни /автоматично от сензора или ръчно от самия пациент/, може да се постигне желания контрол. Непрекъснатото проследяване на глюкозата, измервана през 5 минути от глюкозния сензор, дава изключителна възможност на всеки пациент да се разбере ефекта от инсулина, приетата храна /въглехидратите/, промяната в двигателната активност, наличието на остро болестно състояние. Подобен индивидуален анализ не може да се получи по друг начин.

Още нещо – когато глюкозния сензор се комбинира със съвместима инсулинова помпа със съответен софтуер, при наличие на опасност от хипогликемия – помпата спира автоматично подаването на инсулин за определен период. Това предпазва пациентите от нежелани хипогликемии, особено през нощните часове.

Очаква се, след като НЗОК прие реимбурсацията на консумативите за инсулиновите помпи от април 2016 г., интересът към модерните сензори и устройства да се засили и повече хора да могат да осигурят необходимия комфорт в ежедневието си с диабет. За сега сензорите за постоянно мониториране на  глюкозата не са в списъка на заплащаните от касата средства. Изключително голямото забавяне за пациентите с диабет, обаче, не позволява да се чака повече и за сензори. Необходимо е да се намери решение и за това, защото помпа със сензор е първата стъпка към „изкуствения панкреас“, макар и не последната. Само чрез непрекъснатото проследяване на глюкозните нива може да се променя лечението в правилната насока, а и да се осигури необходимата и желана безопасност от инсулиновото лечение.

Нещо споделено от проф. Мая Константинова:

Изключително съм щастлива, че големите ми лични усилия, споделени и от моите колеги – детски ендокринолози, най-после доведоха до желания от всички процес на заплащане  на скъпо струващото лечение с инсулинови помпи от здравната каса. Борбата беше наистина сериозна и започна още от 2007 година.  Оказа се, че въпреки многократните ни срещи и официални становища до всички възможни институции, процесът се спираше някъде. Очевидно институциите не обръщаха необходимото  внимание на лекарите – специалисти, въпреки, че непрекъснато напомняхме, че изоставаме сериозно сред страните от европейския съюз  – всъщност сме единствени без заплащане на лечението с инсулинови помпи. В крайна сметка разбрах, че няма друг начин, освен да се започне истинска битка с институциите. Така се създаде сдружение на родители на деца, лекувани с инсулинови помпи, чиято задача беше да стартира административна процедура. По решение на това сдружение се започна процедура в комисията по дискриминация, чието благоприятно решение предизвика спешни мерки както в МЗ, така и на НЗОК и се стигна до този  желан изход за сега.

Но има нещо, което трябва да се знае, а то е, че управлението на инсулиновата помпа изисква изключително много усилия от страна на пациента и родителите му. Това все още не е „изкуствен панкреас“, който „мисли и решава“ вместо нас. Очаква се в бъдеще да стане факт, вече има създадени подобни модели, но за сега не е достъпно за масово приложение.

Следователно – инсулиновата помпа трябва да бъде управлявана от разумни и отговорни пациенти или родителите им. Обучението за това „управление“ се различава от това, прилагано за лечение с инсулинови инжекции. То е много по-подробно, защото инсулиновата помпа създава много по-големи възможности за постигане на най-добрия за пациента контрол. Ето защо отговорността на родителите и пациентите е голяма и тя ще бъде всячески изисквана от нас – лекарите. Няма да се съглася това наистина скъпо лечение, за чието осигуряване се употребиха толкова много усилия и нерви, да бъде проваляно поради некомпетентност или несериозно отношение от страна на пациентите/семействата им.

Защото нашата обща цел е да се лекуват всичките ни пациенти така, че да нямат усложнения десетилетия след навършване на детската им възраст  /на 18 години по нашите закони/. Надявам се това да се случи у нас!

 

Снимки от събитието:

12249830_10208376831121966_3509093933602735996_n  12274619_1054043681282773_3953909563158173954_n
11954597_10208379971120464_7456600893809467550_n  12227555_10208379970560450_1800347813597844494_n

Pages from CareLink presentation

ТУК може да разгледате презентация, която дава възможност да се анализира лечението на пациент чрез данните от сензор и помпа. Всеки слайд дава информация за това какви са били настройките на помпата, движението на захарите през различните дни и стриктно проследяване на прилагания инсулин – базална доза и болусите, покриващи храната. В различни цветове са обозначени глюкозните нива според това – нормални, ниски или по-високи от зададените таргети. Има информация и за спиране на помпата при хипогликемия, аламри и т.н. Всичко, което се е случвало може да се проследи във времето назад.

СЕМИНАР „ТЕХНИЧЕСКИ ИНОВАЦИИ ЗА ДИАБЕТА“