Уважаеми колеги,

Отново имаме тъжна вест. Проф. Цанева е починала вчера след повече от 20 дни борба с болестта. Мир на праха и!

Ще я помним като един изключително активен човек и много всеотдаен към професията си!

Нека не забравяме, че тя направи първото епидемиологично проучване за захарния диабет сред децата у нас, под ръководството на проф. Дамянова, и то години преди да започнат европейските и световни научни проекти в епидемиологията на диабета.

Нека да бъдем горди с нашите учители и да пазим в сърцата си спомена за тях.

 

Проф. Цанева е родена на 6 април 1945 г. в град Балчик в семейство на държавни служители. Завършва с пълно отличие Четвърта политехническа гимназия и ВМИ-Варна като първенец на Випуск 1972 г.

Започва работа като стажант-асистент в Катедрата по педиатрия, където преминава целият й професионален път. През 1991 г. става доцент, а през 2000 г. – професор. Специализира в Чехословакия през 1986 г., в Съветския съюз през 1989 г. и в Израел 1996 г.

През 1992 г. основава в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна единствената извънстолична специализирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене, която ръководи до 2010 г. След това продължава да работи в доболнична помощ като специалист по детска ендокринология.

Автор е на две дисертации – за „кандидат на медицинските науки“ (1986 г.) и „доктор на медицинските науки“ (1999 г.) и на над 200 научни съобщения, статии и книги, сред които монографията „Захарен диабет в детска и юношеска възраст“ и първото в България „Ръководство за деца и юноши със захарен диабет“.

Участва в две международни проучвания за изследване на захарния диабет у децата в продължение на 10 години. Председател на две държавни изпитни комисии в София за придобиване на специалност по детски болести и детска ендокринология и обмяна на веществата (2007-2010 г.). Член е на български и европейски дружества по педиатрия, детска ендокринология, диабет и затлъстяване.

През 2018 г. получава годишната награда на Българската педиатрична асоциация за „цялостен принос в развитието на педиатрията в България“. Включена е в световната енциклопедия „Who’s Who in Medicine and Healthcare“.

Почина проф. д-р Валентина Цанева